The Fono

In Auckland Central - Dental


Overview:

The Fono is a not for profit organisation dedicated to providing affordable healthcare and community services to a broad section of Auckland’s community. Their Auckland city practice was in desperate need of both refurbishment and thoughtful design.

After approaching a number of potential construction companies CDM was awarded the contract to undertake the refurbishment.

Scope:

Dr Mowafaq Amso, Clinical Director of Dental at The Fono, was committed to ensuring that the refurbishment involved future proof design and infrastructure. CDM took on board the current frustration points for clinic staff whilst identifying areas that could be improved on to enhance workflow and patient experience.

Process:

Initially, an existing “reference” floor plan was drawn up, then in consultation with The Fono, CDM established the desired look and feel within the given budget. Cabinetry design and surgery layout was established through implementation of current ergonomic principles and the specific/site requirements of The Fono.

Cabinetry drawings were created for visualistion and final input from The Fono’s clinic staff, this aspect was found to be important in staff engagement and “buy in” to the refurbishment process - essentially sharing the vision gave the staff a sense of what to look forward to throughout the refurbishment process.

Once cabinetry design, clinic alterations, finishes & fittings were confirmed the project was programmed to be completed over two 3 week periods to enable a level of continuity of service. A health & safety plan was generated and works commenced.

Stage 1 involved refurbishing surgery 2 & 3 together with the sterile room while stage 2 involved the refurbishment of common areas together with surgery 1 and the store/x-ray scanner room.

Throughout the process CDM maintained close contact with The Fono to ensure that the inevitable surprises that working with an old building presented were addressed with the overall project brief in mind - “future proof”. Similarly as CDM saw opportunities for improved design that became apparent as the project progressed, these were made available to The Fono for consideration. CDM managed the very tight budget for the project with less than 1% cost overrun despite unanticipated hurdles that the building presented.

Outcome:

As can be seen from the before and after photos, the transformation was like night and day. The Fono staff and management were exceptionally happy with both the improvement in functionality and finish together with the way in which CDM executed the work while the practice continued to operate.

CDM & The Fono organisation look forward to a solid partnership with future projects that The Fono has planned.